Heb je al eens een stropdas gespot met blauwe en rode streepjes? De weerreporters in Amerika dragen ze regelmatig. 

Het streepjespatroon werd gecreëerd door Ed Hawkins, een klimaatonderzoeker aan de Britse Universiteit van Reading, als een manier om te visualiseren hoe de gemiddelde temperatuur op aarde van 1850 tot 2017 omhoog ging. Koelere jaren zijn vertegenwoordigd door blauwtinten, met wit voor normale temperaturen en rode tinten voor de heetste jaren. Je kunt het zo gemakkelijk in één oogopslag zien, de planeet wordt warmer.

"Deze visualisatie verwijdert alle afleiding van standaard grafieken en laat de kijker gewoon de lange termijn trends en variaties in temperatuur zien, zonder de noodzaak om iets ander te interpreteren," aldus Hawkins in The Washington Post van mei 2018.

Bij ons eigen KNMI werkt Karin van der Wiel, die het streeeppatroon aanpaste aan de Nederlandse cijfers. Ze maakte er meteen mooie plaatjes van.

Van der Wiel doet onderzoek naar extreem weer en de invloed van het weer op de samenleving. Bijvoorbeeld extreme neerslag en resulterende overstromingen, of de gevoeligheid van een hernieuwbaar energiesysteem voor de variabiliteit van het weer.

Met haar onderzoek hoopt ze bij te dragen aan de kennis van het weer en klimaat op aarde, op een manier die nuttig is voor de samenleving.

>> De afbeeldingen zijn gemaakt door Karin van der Wiel. Meer op haar website

>> In het artikel van Huffpost zie je de stropdas. 

Klimaatstreepjescode_DeBilt.gif