Het 5e interview alweer, met Edwin Schuller, werkzaam bij Cheapassbikes BV. Edwin woont op de Doeldijk en werkt op de Mastwijkerdijk in Montfoort."
Edwin vertelt:
"Cheapassbikes BV koopt oude fietsen in van bijvoorbeeld gemeentes (weggeknipte fietsen) of fietsen uit inruilacties. Dit zijn fietsen waar het nodige aan mankeert maar die na wat reparaties toch nog een tweede leven kunnen krijgen. De fietsen worden in onze werkplaats opgeknapt en schoongemaakt en vervolgens verkocht via de website."
Minder verspillen met Cheapassbikes
"De meeste fietsen die wij inkopen zijn al afgedankt en vaak belanden dit soort fietsen bij de stort, in het beste geval bij het oud ijzer. Wij knappen dit soort fietsen op met bijvoorbeeld nieuwe banden, nieuwe verlichting en nieuwe remmen; het frame is vaak nog goed. Ze worden schoongemaakt en waar nodig bijgespoten."
"Zo kan een fietswrak met wat kleine ingrepen weer een tweede leven krijgen en worden er per dag tientallen fietsen van de stort gered. Fietsen die echt niet meer te redden zijn worden gestript van de nog bruikbare onderdelen, zoals velgen, zodat we deze alsnog kunnen gebruiken. De onderdelen die echt niet meer te redden zijn worden zoveel mogelijk gerecycled, zo bieden wij ijzer en karton apart aan ter recycling en worden oude binnenbanden aangeboden aan Schwalbe. Deze producent van fietsbanden zamelt landelijk oude binnenbanden in en maakt er weer nieuwe banden van."
"Er zijn veel mensen die een fiets nodig hebben maar niet per se een nieuwe willen kopen. Dit soort mensen kan goed terecht bij Cheapassbikes voor een fiets die we dankzij het hergebruik voor een gunstige prijs kunnen aanbieden. Daarnaast hebben we geen last van langere levertijden die momenteel voor veel nieuwe fietsen gelden. "
Grondstoffen, te belangrijk om te verspillen
"Van grondstoffen, het maakt niet uit welke, zijn er maar een beperkt aantal beschikbaar. Die moeten bovendien eerst nog worden gedolven of geproduceerd en dan ook nog eens naar Nederland verscheept. Het is alleen al daarom een goed idee om spullen die nog gebruikt kunnen worden, al dan niet met wat reparaties, een tweede kans te geven."
"Ga maar na; een fiets weegt ongeveer 20 kilo. Voor iedere fiets die wij verkopen besparen we dus op de productie en transport van 20 kilo grondstoffen en wij verkopen er tientallen per dag. Dat scheelt!"
Waar zouden anderen aan kunnen denken als zij iets kopen en of gebruiken?
"Refuse – Reuse – Recycle! Oftewel koop niks wat je niet nodig hebt en als je dan toch iets moet kopen kijk dan eens naar tweedehands. En mocht je het uiteindelijk weg moeten gooien, zorg dan dat het nog gerecycled kan worden door het in de juiste afvalstroom aan te bieden."
Sociale impact
"Naast dat Cheapassbikes oude fietsen een tweede kans geeft heeft het bedrijf ook een sociale impact. Door het opknappen van fietsen worden meerdere arbeidsplaatsen gecreëerd. Cheapassbikes probeert om deze plaatsen zoveel mogelijk te vullen met personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op deze manier zorgen we er niet alleen voor dat deze mensen een baan krijgen, maar ook dat ze een vak kunnen leren,"aldus Edwin Schuller.
>> Website